Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Labeo_dyocheilus Lithops_kuibisensis Jordi_Torres Iván_Zavala Joannegria Jeronimo_Secano José_Antonio_Pavon_y_Jiménez José_Angel_Córdoba_Villalobos Islas_Árticas_(Canadá) La_niebla_(novela_de_1975) Jose_Maria_Gamazo_y_Manglano Jason_Andre_Caffey José_Ramón_Rodil_y_Campillo Jean_Francois_Mattéi_(politico) José_Maria_Arámbula Lezama_(partido) Lew_Spicer Litoria_bulmeri Isolepis_spiralis Karlea Josue_Mirlo Juegos_Olímpicos_de_Londres_1944 Kiyoshi_Atsumi Larga_Marcha José_Busutil Kvrass James_Gillette Jose_Manuel_Abal_Lores Jorge_Dagata Jesus_Maria_De_La_Villa_Garcia La_balia International_Sri_Deep_Madhavananda_Ashram_Fellowship Jesper_Olsen Lista_de_fabricantes_de_cámaras_digitales Jacques_Fromental_Levy_Halévy Juan_Salvador_Agraz Jean_Baptiste_Pierre Julio_González_(deportista) Lawrence_E._Page Jon_Voight Jessica_Lange Jaime_Naranjo_Ortíz Juan_Ruiz_de_Medina Kunashiri Jose_Montesinos_Fernandez Lema_molek KLF3 Jesús_Landáburu Leia_Scheinvar Koutammakou_el_pais_de_los_Batammariba Lamothe-Montravel Jean_Carlos_Solorzano Islotes_Barnevelt José_Alfredo_Martínez_de_Hoz Lista_de_capítulos_de_Estrella_Instantanea

html map