Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Westfield_Old_Orchard Agrostis_longiligula_var._australis Condado_de_Calvert Aerodromo_de_Sotos Vivaldo Coin_sur_Seille Adolf_von_Strümpell Ageneiosus_uranophthalmus Ala_Szerman Conjunto_Casino Alberto_Lauro Cofradía_de_los_Caballeros_Veinticuatro Concepción_de_Nuestra_Señora Xcucul_Sur Alcman_de_Esparta Villeconin Academie_Francaise_des_Sciences Colegio_de_San_Ildefonso_de_Madrid Aeropuerto_de_Miami_Internacional Abilene_(Texas) Adansonia_bernieri Christian_Castillo_(futbolista) Whole_Lotta_History Yakuza_4 Yuri_Morales Vardö Aeropuerto_de_Bogotá Zumbador Coleccion Abierto_de_Australia_1990 Consejo_regional_de_Chile Via_Libre Consorte_Ban Complejo_de_especies Airco_D_H_1 Vino_(álbum_de_Draco_Rosa) Circulo_Oscense Victor_Clement_Georges_Philippe_Loret Chiyonofuji_Mitsugu Zamoranos_(Cordoba) Vellociáceas Yanel_CMS Vy_le-Ferroux Congregación_seglar Ajmat_Abduljamídovich_Kadýrov Clube_Atlético_de_Valdevez Vicente_Valdes_(estacion) Vannes-le-Chatel Cheilinus_orientalis Albaniana Acción_(Derecho) Visnu-sahasra-nama-stotra Yataytí_Calle Chlamyspermum Accion_Popular_(España)

html map