Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Buena_fe_registral Bahman_Karaj_Football_Club Carlos_Salazar Casa_consistorial_de_Valderrobres Boda_real_entre_Guillermo_de_Cambridge_y_Catherine_Middleton Castillo_de_los_Cartagena Bahawalpur Blancmange_(grupo) Calappa_plumosa Bandera_de_Hezbollah Bust_A_Groove_2 Batalla_de_Quepaipa Carcérulo Chalchiuhtlatonal Baco_enfermo Cattleya_labiata_var._reineckeana Casa_Sports_de_Ziguinchor Championship_Manager_2008 Celifero Cedro Bobochini Capsella_perdentata Castillo_de_Ussé Benoît_de_Canfield Burramys Caraguata_fuscescens Ceruana_fruticosa Berzosa Canto_de_pueblos_andinos,_vol._2_(Inti-Illimani_5) Bula_Intercaetera Brassica_oleracea_var._sabellica Batalla_de_Argentoratum CMFS Bayona_la_Real Cetociclopentano Catholicós_de_Armenia_y_de_todos_los_Armenios Baires_Directo B-Specials Behind_the_Front Campeonato_Europeo_de_Baloncesto_Masculino_de_1973 Barbarea_abortiva Capilla_de_la_Concepcion_Tlaxcoaque Carraca_(navío) Castillo_de_Cagliostro Canton_de_Nay-Oeste Cassia_bonplandiana Caracteristico C-29 Casea Campeonato_de_Espana_de_ciclismo_en_ruta_de_1992 Brad_Davis_(futbolista) Batalla_de_sarıkamıs Boleslao_V_el_Casto Bernhard_Heinrich_von_Bulow Brian_Clough

html map