Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Centa_San_Nicolo Castillo_de_Castellnou Blaincourt_sur_Aube Centro_Ceremonial_Indígena_de_Tibes Barratt Canton_de_Crevecœur_le-Grand C.Peña Bandera_de_Mérida_(Yucatán) Caja_de_plastico Back_to_the_Future_(serie_fílmica) B&B,_de_Boca_en_Boca_(serie_de_televisión) Bodø Cañas_y_barro_(pelicula) Carótida_externa Capitulos_de_Orphen Byram_(Misisipi) Cerdona Battery_Park_City Carbonifero_Inferior Battifollo Brand_New_Day Cantagallo_(Colombia) Calmettes Bartosz_Białkowski Chaherrero_(Ávila) Capbreton Cano_Argales Carlo_Mauri Chaignay Barceo_(desambiguacion) Centrocheila Cañón_el_calabozo Ceroxylon_quindiuense Beta_Corvi Cassida_laotica Banda_de_2m Cesta Blind_Lemon_Jefferson Batalla_de_Salónica_(segunda_de_1040) C_Plumier Bone_Thugs-N-Harmony Bathyraja_longicauda Cayo_Vivorillo Bettlach_(soleura) Charbonnieres_(Saona_y_Loira) Campanula_lanceolata_subsp._arcuata Carlos_francisco_de_croix Cerdedo_(Pontevedra) Casa_artesana CCTV-2 Basilica_de_Nuestra_Señora_de_las_Misericordias_(Santa_Rosa_de_Osos) Bello_Embustero Beata_Teresa_de_Calcuta Carduus_heteropyllus Boletus_luridus_erythropus

html map