Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Formación_vegetal El_comisario_de_Tranco_Largo Epicauta_fallax Eleccion_legislativa_de_Francia_(1997) Eureka_(serie_de_televisión) Fleurey-lès-Lavoncourt Enfermedad_de_células_falciformes Elmar_Kraushaar El_incidente_Nikolayevsk Epícrates_de_Ambracia Fiodor_Tiúchev Escudo_de_Bétera Elsa_Galvão Energia_de_Activación Epidendrum_longipetalum Estadio_Wembley Eustomias_xenobolus Felipa_de_inglaterra Equis_(desambiguacion) Escuela_romántica_de_ajedrez Federacion_de_Jovenes_Investigadores/Precarios Ekaterinburgo Fornes_Ruiz Federecão_Anarquista_Gaucha Felipe_(déspota_de_Romania) Fl._Bras. Feucho Fisiología_mamaria Federacion_Española_de_Balonmano Epiplatys_longiventralis Eleccion_del_lider_del_Partido_Liberal_Democratico_de_Japón_de_2008 F.C._Suburbano_de_Carabanchel_a_Chamartin_de_la_Rosa Espacio_escenico Estacion_de_Finestrelles-Sant_Joan_de_Déu Festividad_de_san_juan_bautista Ejército_de_México Ermita_de_Nuestra_Senora_de_Bienvenida_de_Monteagudo_de_las_Vicarías El_club_de_la_lucha_(pelicula) En_nombre_del_Amor Estacion_de_Montecarmelo_(Metro_de_Madrid) España_en_2006 El_judío_Suß_(película_de_1934) Filiberto_de_Chalons Evaristo_Sourdis Escudo_de_Chequia Elecciones_del_Distrito_Federal_de_México_de_2000 Elecciones_presidenciales_de_Estados_Unidos_de_1884 Edward_Maitland_Wright Fractura_de_Jefferson Estación_de_Lubián Espectro_de_accion Fabián_Roncero_Dominguez Estatuto_de_Autonomia_de_Euskadi Ernesto_Rafael_Guevara_de_la_Serna Estacion_de_Melun

html map