Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Lectura_de_medicion_automatica Krepšinio_Klubas_Sakalai Kamui_Shirō JEF_United_Chiba Lainie_Kazan Japji_Sahib Levando_anclas Instituto_Politecnico_de_Oporto La_Tourette L'Ile_Bizard_Sainte-Genevieve Liev_Davidovich_Landau Jardin_Botánico_de_Duisburgo_Hamborn Interestatal_72_(Illinois) Lapparentosaurus Jose_María_Martínez-Val_Penalosa Jose_Maria_Pla LFBO James_Lilja Latimer_(Iowa) Joe_Bastianich K_C_&_the_Sunshine_Band Joe_Trohman Les_Humanoides_associés José_Ángel_Conchello_Dávila Lamillarie Lasia_stipitata Jesús_Manuel_Santiago Isotropia JWST Lee_Seung-Woo Juan_de_gotia Linea_126_(Buenos_Aires) Juan_Luis_Gimenez Liturgusa_charpentieri Isla_Jabal_al-Tair Jeno's_Pizza Janvilliers Linea_Brünig-Napf-Reuss Jerónimo_de_Loaisa Lenguas_aru Kirillovka_(Raion_de_Kotovsk) Jaguar_Tipo_E Instituto_de_Investigación_del_Suroeste Kotayk Libros_de_oz Jose_Vento_Ruiz Liga_de_futbol_de_Coronel_Dorrego Katherine_Woodville Julie_Andrews La_vida_y_la_muerte Latin_Medieval Instituto_de_humanidades_luis_campino Lista_de_universidades_de_la_Comunidad_de_Madrid La_Petite-Fosse Juan_Beigbeder

html map