Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Hertford_(Carolina_del_Norte) Guadalupe_Peru Auch Hyundai_Excel Monumento_a_Lord_Cochrane Herguen Angulo_de_deslizamiento Moreca Augustus_R._Endres Monasterio_de_Santa_Ana_(Barcelona) Antimonitor Aplosonyx_frenbi Mrs._Lovett Morsay Hospital_Fricke Historia_de_dos_Santa_Claus Appenzell-Rhodes-Extérieures Hans_Bender Monumento_natural_Islotes_de_Puñihuil Antonio_Doblas Minka_(Japón) Gustavo_Fernandez Halcón_montés_dorsigrís Muestreo_de_Gibbs Guerras_Sueco_Novgorodenses Mota_de_Altarejos Astigmatismo Mitridates_rey_del_Ponto Apistogramma_maciliense Arteria_circumflexa_humeri_posterior Avenida_Van_Siclen_(Línea_New_Lots) Audacious Asalto_de_la_isla_de_las_ratas Aphidiinae Hagioseris Arhynchobatis Atentados_de_Moscu Apología_del_príncipe_d'Orange Apogon_melanopterus Anse_Réunion_F._C. Angel_Ucelay Guiorgui_Ligueti Guerra_de_los_romanticos André-Charles_Boulle Grupo_Nós Huta_Zelechowska Asimina_triloba Aragon_(Aude) Angeot Arnaldo_Vera H7N9 Hopkins_(Minnesota) Aslak_Fitjaskalle Hereward_el_Proscrito Hombre_de_atapuerca

html map