Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Béceleuf Carlos_Enrique_García_Camader Camara_de_Senadores_de_la_Provincia_de_Buenos_Aires Campeonato_mundial_de_natacion_de_2001 Capsulia_tianmushana Banco_de_Israel Castell_de_Mur_(Lerida) Blumenberg Bonifacio_Pinedo Borato_de_sodio Centellas_(Barcelona) Año_1507 Bojacá Cafe_vienes Carlos_Rojas Bromus_mutabilis_var._secalinus Carlos_Calvo Casos_peor,_mejor_y_promedio Capilla_de_Maria_Auxiliadora_(Barbosa) Chamaesyce_massiliensis Begonia_sect._Loasibegonia Brucina Beuzeville-la-Grenier Calle_Valiasr Batalla_de_Argentovaria Bengt_jönsson CF_Ciudad_de_Alfaro C.D._FAS Años_840_a_C Cesar_Monasterio Canton_de_Vatan CGA_(Centro_de_Gestión_Avanzado) Caranda Bielva_(Cantabria) Batalla_de_breitenfeld_(1642) Brut_(poema) Bondan_Prakoso Año_852 Casa_William_H._Copeland Carlos_Fernando_Martínez_de_Irujo_marques_de_Casa_Irujo Botas_de_Hierro Carbonato Carlos_Melendez_(desambiguacion) Carlos_Kirmayr Biarmia Caccodes_rugiceps Beentje Bahía_de_Jeffreys Bombardera_Bermejo Centro_Cristiano_Internacional_CCINT Bacterii Calyptophractus Borba_(diario) Bisonte_estepario Batalla_del_delta_del_río_Rojo

html map