Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Valle_Castellana Abogado_del_diablo Waldoboro_(Maine) Chrysanthemum_corymbosum_subsp._clusii Vasílivka_(Bolhrad,_Odesa) Conceicao_(Horta) Complejo_deportivo_santa_rosa_de_las_condes Westendstraße_1 ARIN Aféresis_(medicina) Aguapé Agatonisi Choque_perfectamente_inelastico Zoologico_de_Dublin Cipriano_Antonio_González_Rivero Yo_Soy_(álbum_de_Fausto_Miño) Chidrac Cobos_de_segovia Ciencia_arqueológica XHLNC-FM Clone_Wars_Volume_6:_On_the_Fields_of_Battle Colburn_(condado_de_Adams,_Wisconsin) Cine_pornografico_en_Espana Controversia_sobre_la_universidad_mas_antigua_de_América Agregador_de_noticas Col Al_Gama'a Yivá_Goswami AT&T_Corporate_Center Chthonius_lanzai Conjunto_de_caracteres_ASCII Aaron_Russo Villoncourt Volúmenes_de_D.Gray_man Vila_Nova_da_Rainha_(Tondela) Volcán_Rano_Kau Vicente_Gonzaga_Doria Convallaria_bifolia_var._kamtschaticum A_Starosta,_el_idiota Achille_Lauro_(crucero) Afrotrilepis Congis_sur-Therouanne Valenciano_septentrional Widt Yronde-et-Buron Ciruelas Agglomération Convenanter Agrostis_avenacea XIV_Region_de_Los_Ríos XEWT_TV Zerkausia Villarsia Val-de-Saâne Zenit-Izhevsk_Izhevsk

html map