Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.argumentum.do-kapusta.swiebodzin.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.carbone.do-kapusta.swiebodzin.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.cedant.do-kapusta.swiebodzin.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rostraria_glabriflora Gambolò Ruta_Estatal_de_California_63 Romulea_obtusiflora Ricardo_Planchón_Malán SEPG Tyler_School_of_Art Futbol_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Seúl_1988 Rio_Ocoña Gissur_Þorvaldsson SEOPAN Gobernacion_de_Raymah Fundación_para_el_fomento_de_la_Donación_Altruista_de_Órganos_para_Trasplantes_Tejidos,_Sangre,_Plasma_y_Médula_Ósea,_Educación_para_la_Salud_y_Cooperación_Internacional Municipio_de_Grant_(condado_de_Lincoln,_Kansas) Gemelo_parasitario Rio_Wuakaka-ya Fujiwara_no_Nobuzane Municipio_de_Washington_(condado_de_Putnam,_Indiana) Museo_Historico_del_Convento_de_San_Carlos_Borromeo Revolución_blanca Té_de_piedra Gobernación_de_Aleppo Ugao-Miraballes Universidad_de_Saná SERE Rich_kids_on_lsd Restriccion_vehicular_de_Sao_Paulo Inmigracion_estadounidense_en_Mexico Municipio_de_Fayette_(condado_de_Lawrence,_Ohio) Frei_(desambiguacion) Municipio_de_Galt_(condado_de_Rice,_Kansas) Ignacio_Jose_de_Allende_Unzaga Río_Bedón Indice_de_Swaroop Ruben_Dario_Salcedo Reserva_Natural_de_los_Acantilados_de_Duino Imperio_Partho Rolls_Royce_RTM322 Gama_de_Brasilia Municipio_de_Shible_(condado_de_Swift,_Minnesota) Municipio_de_Jesus_María_(Aguascalientes) Gadus_morhua Gallinago_andina UNESP Un_hombre_para_la_eternidad_(pelicula) Rhydon Fritigerno Municipio_San_Carlos_de_Austria_(Cojedes_Venezuela) Río_Morong-Teresa Un_país_para_comérselo Municipio_de_Sand_Hill Tronco_(botánica) SWEEPS Roderick_Gielisse Geruge

html map