Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Primera_División_Venezolana_2005/06 Mentha_hapalophylla Lorette Premier_League_de_Noruega Madecourt Raiatea Luperomorpha_schmidti Luis_Correa_Mena Luigi_Serafini Prehistoria_de_Gran_Bretaña Marcas_en_el_pelaje_del_caballo Martín_Sabbatella Louis_Racine Receptor/transmisor Gouvães_do_Douro Rashid_Nezhmetdinov Migracion Media_podada Maracucho Raíz_de_una_ecuación Miles Michael_David_Fortescue Pozuelo_de_Zarzon_(Caceres) Ramon_Genaro_Diaz_Bessone Rasenas Love_Planet_Five Maha_Ramayana Gonioctena_linnaeana Los_doce_trabajos_de_heracles Lycoming_T53-L-13 María_del_Carmen_Martín Pygeum_zeylanicum Lorcha Metal_Gear_Acid Mekbuda Premio_nacional_a_la_obra_de_un_traductor Pupilometria Lliça_d'Amunt_Llissa_de_Munt Quart._J._Trans._Pharm._Soc._Victoria Regimiento_N°_45_de_Infantería Protasparagus_setaceus Mad_Dog_McCree Pterotyphis_zealandicus Radio_y_Television_de_Andalucía Metal_(EP) Punta_Morant Línea_1_del_Metro_de_Shanghái Menendez_Pidal Primeira_Linha Metcalfe Quercus_retusa Primaria_democrata_de_Maryland,_2008 Mediolanum_(gruppo) Melvin_Mendez_Acevedo Milla_Jovovich

html map