Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

FC_Cienfuegos Educacion_de_adultos Enlil-nasir_II Episodios_de_los_Backyardigans Familia_monastica_de_Belén_de_la_Asuncion_de_la_Virgen_y_de_San_Bruno Ejército_Guerrillero_Tupac_Katari Enrique_Oliván_Turrau Elevation:_Live_From_Boston El_Álamo_(pelicula) FC_CSKA_Kyiv Esergui Factorización_QR Ermita_de_la_Soledad Estación_Kulosaari_(Metro_de_Helsinki) Francisco_Javier_González_de_Castejon_y_EIio Escudilla_Bonita_(Nuevo_México) Fa_Tsuan_Wang Estacion_de_Fuencarral_(Cercanías_Madrid) Escudo_de_Alcalá_de_Chivert Extra_EA-300 Emilio_Zurano Exodo_de_Mariel Etnografía Etienne_Lenoir Estación_de_Plaza_de_Cataluña Francisco_Rojas_Rojas Elizabeth_Cuthbert Estación_de_Polígono_de_Marratxí Figuras_de_tranformación Elecciones_en_Cantabria Fernando_Martel Estadio_Olímpico_(Amsterdam) Elección_legislativa_de_Francia_de_1846 El_Recuenco Film_&_Arts For_Your_Love_(album) El_mejor_mozo_de_España El_triunfo_de_la_muerte El_equipaje_del_rey_José Englebelmer Festival_de_Eurovisión_de_Jóvenes_Músicos_2000 Estadio_23_de_Agosto Francisco_Samper Elecciones_presidenciales_de_Guatemala_de_1993 Eduardo_Punset Francesc_Vidal_i_Jevellí Estilo_parental Facultad_de_Medicina_y_Psicología_Tijuana Escáner_láser Francileudo_Silva_dos_Santos Escrutinio_definitivo Excepción_de_falta_de_acción Eulogio_Serdán Francisco_Montbrun Emmanuel_Amunike

html map