Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Cesina Blood_in_my_eye Bahr_al-Arab Carnaval_de_Colombia Centro_de_Estudios_de_Opinión Año_691 Cardo_virgen Carlos_Tordoya Año_596 Chamaesyce_peplis Boerl Canton_de_Coucy_le-Chateau-Auffrique Burucuyá BOPA Carthamus_turbinatus Barquillo Borderes-sur-l'Échez Campeonato_Mundial_de_Patinaje_de_Velocidad_sobre_Hielo_de_2012 Banco_etcheverria C-90 Benizalón Biton_(animal) Catedral_de_San_Salvador_de_Zamora Balj_ibn_Bishr Calle_47_(linea_Naranja) CORSA Bendt_bendtsen Carabiné Batalla_de_Adamclisi_(101) Balneario_Pehuen-Có Castillo_de_Caudete Barroco_Ucraniano Bracteato Cayo_Valerio_Levino Ceniglos Boardwalk_Empire_(serie_de_TV) Cedrus_libanensis Campollo_(Cantabria) Barrio_la_macarena_(sevilla) Censo_argentino_de_1869 Campeonato_de_los_cuatro_continentes_de_patinaje_artistico_sobre_hielo_de_2004 Butia_capitata_ssp._yatay Campanula_bellardii_var_delpontei Barón_Plumb CL-626 Brande_Nicole_Roderick Bernard_Descoings Celedonio_(desambiguación) Baix_Empordà Bligny_lès_Beaune Braman_(Oklahoma) Bierzo_(desambiguación) Canal_2_(Islandia) Biblioteca_genómica Bolbelasmus_meridionalis

html map