Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Microrregion_de_Araraquara Región_natural Mansur_Ushurma Margarita_Skulesdatter Raúl_Guerrón Premio_Johan_Skytte Los_animales_son_gente_maravillosa Martin_Sebastian_Aguirre Mer_Hayrenik Lucas_(Kansas) Miguel_Ángel_Txoperena Rafaél_Arnaiz_Baron Primo_Villa_Michel Quarto_(Napoles) Provincia_de_tarma Low_Moor_(Virginia) Psychopsis_papilio_var_albiflora Proteína_de_replicacion_A Man_(dibujante) Mauricio_Alves_Peruchi Prunus_pseudo-armeniaca Manuel_Mujica_Laínez Lucas_Scaglia M.A._Blasco Me-323_Gigant Red_de_celdas Melitón_Camaño Manuel_Negrete_Arias Matías_del_Solar Me_case_con_Marge Granos_de_Aviñon María_Dolores_Flores_Ruiz REVA Presa_de_Ordunte Pǔtōnghuà Línea_115_(Rosario) Margarita_de_Austria_(duquesa_de_Saboya) Realista_español Godofredo_de_Jórvik Raton_de_ordenador Mascotte_(Florida) Mikhail_Tomsky M-30 Línea_M-170_(Campo_de_Gibraltar) Péter_Esterházy Refugiados_judios Presa_y_pantano_de_Porma Goniurus Los_Verdes_Las_Izquierdas_de_los_Pueblos Recesion_de_1929 McIntyre Raffaellino_del_Colle Millares_(A_Braña) Gonospira_teres Masters_de_Montecarlo_2003

html map